top of page

Skab din egen vej, følg ikke andres

Prøv alt hvad du kan, gør hvad du vil - og find din plads i verden.”.  Mange unge kender følelsen af at følge den nemme vej. Den vej der allerede er belagt med asfalt. Det er på tide at du skaber din egen vej. Start med at træde græsset fladt. Når du har fundet din vej, kan du selv lægge asfalten.

Af Julie Villumsen, Sofie Nielsen, Stine Rasmussen & Frederikke Brosbøl

Klik på overstående video for at se interviewene med nogle af de forskellige eleverr you to tell a story and let your users know a little more about you.

 

 

Ved siden af Jesper sidder hans medstuderende, 21-årige Lasse Wiesse. ”Jeg var ligeglad med, hvad mine forældre og venner syntes, jeg skulle gøre. Jeg valgte ud fra min mavefornemmelse, og ikke efter hvad der blev forventet af mig. Der er brug for mænd i vores branche, og det er meget vigtigt for mig at gøre en forskel for andre. ”.

 

Ensom eller anderledes?

I den anden ende af Vejle sidder Christine Damsgaard på 20 år. Hun går i 3.g på Vejle Tekniske Gymnasium. For hende havde det en positiv effekt at være den eneste pige i en klasse med 27 drenge.

”Der er en drengehumor i klassen, som jeg nogle gange falder lidt udenfor, men til gengæld undgår jeg al tøsefnidderen, som man kender fra folkeskolen.

Man lærer meget af hinanden, og jeg blev hurtigt en af drengene.”

 

Jesper Kvist havde mange overvejelser omkring, om det var det rigtige valg at tage SOSU-uddannelsen. Han havde, ligesom så mange andre, fordomme over for uddannelsen og jobbet. ”Før jeg startede, havde jeg også fordomme om jobbet. Jeg vidste ikke, om jeg ville give det en chance, hvis jeg bare skulle tørre røv på de gamle. ”.

Efter jobbet på praktikpladsen var udført, gik det først op for ham, hvor meget mere, der var i arbejdet. Glæden fra de ældre mennesker, hvis han hjalp dem ud på en cykeltur, glæden ved at snakke med dem. - Et enkelt smil fra et ældre menneske kunne redde hans dag. ”At få en til at smile er en sejr! ”.

 

Et modigt valg?

Birgitte Hansen på 30 år er lige startet på sin uddannelse som møbelsnedker hos Syddansk Erhvervsskole i Vejle. ”For mig var det et modigt valg i forhold til min alder. Det er sent at gå i gang med en uddannelse, og det kræver selvfølgelig, at man lige hænger lidt ekstra i. Min fordel er så, at jeg ikke behøver at skabe en omgangskreds, den har jeg i forvejen. Jeg kommer her for min egen skyld, og jeg er meget fokuseret på at klare det her. ” fortæller Birgitte overbevisende.

 

Vores rapporter spurgte Jesper Kvist, om han mente, han havde fortaget et modigt valg. Han forklarede, at det var modigt, fordi han vidste, hvor mange fordomme der var om faget. Han var klar over, det krævede en del, og at han virkelig skulle tage sig sammen for at gennemføre både uddannelsen, men også jobbet. Han sluttede af med at sige: ”Det var et modigt, men godt valg. ”. 

EUX/Ervhervsskolen giver dig mulighed for at kombinere din erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen Dermed opnår du det, man kalder generel studiekompetence, og du har derfor de samme muligheder for at læse videre som dem, der har en gymnasial eksamen. Et EUX-forløb er en særlig tilrettelæggelse af en erhvervsuddannelse, og du vil derfor skulle have fag på gymnasialt niveau i forbindelse med din erhvervsuddannelse. Bagefter kan du enten arbejde som faglært eller læse videre og videreuddanne dig på samme vilkår som personer med gymnasial eksamen.

 

HHX/Handelsskole kan man komme på mange forskellige linjer,

som fx. Erhvervslinjen, Praksislinjen og Flex-linjen. Med handelsskolens grunduddannelse kan du komme i lære inden for 6 områder - også kaldet hovedforløb. 

 

HTX/tekniske gymnasium får du undervisning i såvel almene fag, der handler om teknik, teknologi og kommunikation og it. Du lærer at gå i dybden med fagene og at samle ny viden ind. Undervisningen i htx er på mange måder anderledes end den, du kender fra folkeskolen. Der vil selvfølgelig være en del klasseundervisning, som du kender. Særligt for undervisningen på htx er, at du får lejlighed til at afprøve en del af den teoretiske undervisning i værksteder og laboratorier. Uddannelsen foregår ved tekniske skoler fordelt over hele landet. 

 

Som social- og sundhedshjælper/SOSU arbejder du med at udføre praktisk hjælp og personlig pleje til ældre mennesker. Ud over hjælp og støtte til ældre mennesker, kan du som social- og sundhedshjælper også få tildelt pleje- og omsorgsopgaver hos handicappede og syge. Uddannelsen varer 1 år og 2 måneder og veksler mellem teori og praktik. For at opfylde lovens krav om adgang til social og sundhedshjælper uddannelsen, skal du have gennemført grundforløbet.

 

I det almene gymnasium/STX får du ny viden inden for en bred vifte af fag, der kommer fra de tre videnskabsområder: humaniora, naturvidenskab og samfundsvidenskab. Du lærer at gå i dybden med fagene og at samle ny viden ind.

Undervisningen i gymnasiet er på mange måder anderledes end den, du kender fra folkeskolen. Der vil selvfølgelig være en del klasseundervisning, som du kender den. 

Vi har spurgt en gruppe unge mennesker, hvad de mener, og hvad de har oplevet ved at skabe deres egen sti.

 

Fordomme, og hvad så?

I dag er det primært forventninger udefra, der driver de unges valg af ungdomsuddannelsen. SOSU-studerende, Jesper Winther Kvist, 21 år, mener ikke at unge skal påvirkes af andre, men derimod følge deres egen mavefornemmelse. ”Da jeg fortalte min far og mine søskende, at jeg ville være social og sundheds hjælper, var de noget skeptiske. De mente, at jobbet ”bare” var at tørre røv på de ældre, men det er blot en tiendedel af mit arbejde. ” fortæller han.

© 2023 by Bachelorette. Proudly created with Wix.com

  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page